1 Haziran 2013 Cumartesi

[Video] Euro News haber videosu - Taksim Gezi Parkı

http://tr.euronews.com/ Taksim Gezi Parkı'nda 600 kadar ağacın kesilmesi olasılığına karşı başlayan oturma eylemi gün boyu polisle göstericiler arasında yeni çatışmalara sahne oldu. Polisin sabaha karşı oturma eylemi yapanları göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak dağıtmasından sonra göstericiler park çevresinde yeniden toplandı.

İstiklal Caddesi başta olmak üzere meydan çevresi ve ara sokaklarda olaylar çıktı. Dördüncü gününe giren olaylar sırasında özellikle polis tarafından sıkılan biber gazından çok sayıda kişi etkilendi. Etkilenenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de vardı. 

Olaylarda yaralanan kişi sayısı giderek artıyor. Polis tazyikli su ve biber gazı kullanınca bir duvara tırmanan protesto eylemcilerinden 10 kadarı duvarın yıkılması üzerine yaralandı. Diğer yandan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve gazeteci Ahmet Şık yaralılar arasında. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu hastanedeki yaralı sayısını 12 olarak verdi. faslı bir genç kadının durumunun ağır olduğunu ekledi.

Bir gösterici euronews kamerasına olaylarla ilgili izlenmelerini şöyle anlattı: 

Ben öyle bir şey görmedim. Bu güzelim parktan ne istediler. Burayı neden özelleştirmek istiyorlar. Tüm ülke özelleşti. Bu hükümeti kınıyorum''

Taksim Gezi Parkı'nda 1940'lı yıllara kadar ayakta olan eski Topçu Kışlası'nın kültür ve ticaret merkezi olarak yeniden inşası yönünde hazırlıklar süredir devam ediyor. Ancak buldozerlerin faaliyete geçmesi tepkilerin büyümesinde belirleyici oldu. Güvenlik güçlerinin sert tavırlarına karşı protesto eylemleri başta başkent Ankara olmak üzere Türkiye'nin başka bazı kentlerine de yayıldı. 

6. Bölge İdare Mahkemesi Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararın gösterileri yatıştırıp yatıştırmayacağı bilinmiyor. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptıkları açıklamalarda Topçu Kışlası inşaatının başladığı yönündeki haberleri yalanladı, Yürütülen çalışmaları ''yol genişletme çalışması'' olarak nitelediler. Vali Mutlu 63 kişinin göz altına alındığını sözlerine ekledi. 

Uluslararası Af Örgütü Gezi Parkı'ndaki gösterilerde polisin yoğun biber gazı kullanmasını kınayan bir açıklama yayınladı. Örgüt gösteriyi dağıtma amaçlı müdahalenin en son yapılması gereken şey oluğunu savundu. AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada da "Her türlü aşırı ve orantısız kuvvet kullanımını kınıyoruz." ifadesine yer verildi.

Video:



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Coupons